主題 : 樓上滲水唔理 !!

我想回應回應  
 
發表人
                內 容             
劉太
發表號碼︰C246   發表時間:2009-06-03  舉報
主題 ︰ 樓上滲水唔理 !!
內容︰ 我浴室天花板有大大”達”水積,搵左師傅睇話係樓上出問題。同樓上理論,死都話唔關佢事,點攪!
   
 
Grandtime
回應
回應號碼 P138及內容
各業主有責任維修及管理其樓宇,包括解決滲水問題。如果懷疑滲水情況是源自樓上或毗鄰的單位,應盡快與有關住戶商討,要求協助檢驗找出滲水原因及進行維修工程。此外,亦可向大廈管理公司或業主立案法團求助。必要時聘請建築和法律顧問,根據大廈公契內容要求負責人士停止滲水,甚至提出索償。
劉太
回應
回應號碼 P141及內容

Grandtime //小姐,


 


多多謝你回答,我以經通知左管理處,但佢都唔比我地入屋睇,你話有無權告佢呢?

Grandtime
回應
回應號碼 P143及內容
假如無法與鄰居協商解決滲水問題,你可撥「1823電話中心」求助。食物環境衛生署和屋宇署成立的聯合辦事處,會安排『一站式』的服務,處理樓宇滲水投訴;聯合辦事處的職責是執行《公眾衛生及市政條例》的相關條文,減除滲水妨擾。如有需要,亦會轉介個案予屋宇署或水務署,作出相應行動。例如屋宇署會按《建築物條例》,針對樓宇及排水渠失修問題;而水務署則按《水務設施條例》,制止浪費食水的情況。
回應號碼 P144及內容
我曾打「1823電話中心」, 佢要3個月排期!!
GrandTime
回應
回應號碼 P145及內容
根據聯合辦事處會工作程序,聯合辦事處會在收到投訴後的6個工作天內聯絡投訴人。職員會先作現視察,然後進入被投訴的單位,有系統地進行非破壞式測試,以確定滲水源頭。倘若得到有關業主/住戶的合作,調查通常可於90個工作天內完成,以及將結果通知投訴人。若未能於90個工作天內完成調查,聯合辦事處會書面告知投訴人調查進展。
劉太
回應
回應號碼 P147及內容

多謝各位比嘅意見,樓上卒之比我同管理處入佢屋企睇,約左今晚。

劉太
回應
回應號碼 P155及內容

各位個晚入左樓上屋企睇,原來佢都系受害人,佢屋企浴室天花板都有大大水積,佢樓上先至系真兇,因為佢樓上系頂樓。


 


你話D人系咪神奇,自己屋企攪成都唔出聲。


佢唔係住系到,間屋淍空左,佢咪懶理囉!


 


大佬,佢間屋都會賣或租比人 架。


宜家為有搵佢樓上傾,都唔知攪到幾時?唉!!!!

GrandTime
回應
回應號碼 P162及內容
這是兩個獨立Case。樓上天花滲水是他與樓上之間的一個問題;與妳無關。而他單位滲水落妳單位是他問題。因為如果他廁所地台防水層無問題的話;他的地台是不會滲水落妳這一層......
超級大判 peter
回應
回應號碼 P283及內容
NO RGBC。 但是我係有牌的香港建築師樓經理,自己有間工程公司做裝修及維修, 曾經做嗰好多大型的防水工程及石矢維修,最近嗰PROJECT 是火炭金豪工業大厦的石矢維修,現在己完成,但是只拆咗1半棚,唔信自己去睇吓,RGBC做這些工程好貴,但我們都可以做得 , 不妨一嚐。SENT PHOTO 給我睇
同寫給我睇甚麽情况就得啦。peter@and100.com \eastrenpeter@hotmail.com \\nga suet engineering co

劉太
回應
回應號碼 P378及內容
好開心呀!最終可以攞翻個公道。食環署進行咗色粉測試,証實系樓上嘅樓上有問題。雖然佢搵咗師傅攪掂,但我個天花都要搵人整翻,我咪去小額錢債審裁署申請索償。起初佢話一毛錢都唔會賠,佢話已經攪掂咗滲水問題,掂解仲要佢賠錢。我話滲水問題固然要佢解決,但我屋企因佢嘅滲水問題令我有損失,咁就梗系要佢賠,我話唔肯就法庭見。
最終,佢咪死死地賠比我二千大元囉!!
好開心呀!
下頁 最後一頁
 
 
我 想 回 應
回應內容
請填寫。
我的圖像:
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
   
 
我選圖像
我的名稱(必須填寫): 請填寫。請填寫。
 
 
朋友分享
發件人名字: 請填寫。   收件人 (電郵): 請填寫。格式無效。  

發件人(電郵):

請填寫。格式無效。  
 

用 戶 於www.tendernotice.hk 內 的 言 論 純 粹 個 人 立 場 , 與 樓 宇 通 立 場 無 關 , 換 言 之 , 用 戶 需 對 自 己 的 言 論 負 上 全 部 責 任 。不 得 傳 達 任 何 不 合 法 性 、 威 脅 性 、 咒 罵 性 、 粗 俗 、 人 身 攻 擊 、 侵 犯 別 人 私 隱、色情、 宗 教 及 種 族 歧 視 或 任 何 偏 激 言 論 。[詳情]
網站支持Internet Explorer 5.5 或以上版本。使用800 X 600解析度瀏覽可得最佳效果。
Copyright ©2008 LCB Managemen. All rights reservedt